## Malaria Elimination Demonstration Project, Mandla, Madhya Pradesh Agenda for training of field staff – Days 1 to 5

Day 1			
	Duration	Торіс	Methodology
	Section	1: Introduction to the Indian Health S	ystem
9:00 -9:30 am	60 minutes	Registration, Welcome and opening session (introduction, participants' expectations, training norms, goal and objectives of training, agenda)	Interactive presentation and facilitation
9:30 am – 10:00 am	30 minutes	Pre-training knowledge assessment	
10:00 am- 10:30 am	30 minutes	Introduction to Heath Care System in India  CHC, PHC, SC  Norms for creating CHC PHC SC  Responsibility of ASHA, ANM & MPW (Govt. staff on field)	Interactive presentation and discussion
10:30 am -	30	Intro to MEDP and roles and	
11:00 am	minutes	responsibilities of various partners	
11:00 am - 11:15 am		Tea	
	Section 2 : I	ntroduction to Malaria, Vectors/ malari	ia entomology
11:15 – 1.00 PM	105 minutes	<ul> <li>Burden of malaria</li> <li>Life cycle of Malaria parasites, Asexual cycle in human &amp; sexual cycle in mosquitoes</li> <li>Distinguishing mosquitoes from other insects.         Distinguishing female from male's mosquitoes     </li> <li>Different types of mosquitoes and its life cycle</li> <li>Malaria vectors of India &amp; its bionomics</li> <li>Parasite responsible for malaria fever and its type.</li> </ul>	Interactive presentation and discussion/ Video (Larvae, mosquito etc.)
01.00 PM – 01.30 PM	30 minutes	Discussion on malaria burden in Mandla, Q&A	Discussion
01.30 pm - 02:15 pm	45 min	Lunch	

Day 1				
	Duration	Торіс	Methodology	
02.15 PM 02.30 PM	15 min	Group activity		
		Section 3: Treatment of Malaria		
2:30 pm- 3:00 pm	30 minutes	<ul> <li>Identification of actual fever case &amp; Malaria fever—</li> <li>Sign, symptoms of malaria</li> </ul>		
3:00 pm – 3:15 pm	15 Minutes	Diagnosis of malaria	Discussion	
3:15pm – 5:30pm	135 minutes	<ul> <li>Case treatment</li> <li>Objectives</li> <li>Treatment guidelines</li> <li>Treatment in special situation (pregnancy, children etc)</li> <li>Advice to caretaker</li> <li>Recording and reporting</li> <li>Treatment initiation</li> <li>Identification of severe cases and referral</li> </ul>	Interactive presentation, discussion, demonstration of drugs Mock exercise, group discussion	
5:30pm- 6:00 pm	30 minutes	Briefing of Day 1 by learner Question and answer) Assignment distribution for next day	Discussion	

Day 2				
	Duration	Topic	Methodology	
		Section 4 : Diagnosis of Malaria		
9:00 am – 9:15 am	15 minutes	Revision of last day activities	Discussion	
9:15 am – 11: 30 am	135 minutes	<ul> <li>Diagnosis of Malaria</li> <li>Method of blood test</li> <li>Blood slide &amp; RDT preparation, sterilizing blood sample area, pricking, sample drawn</li> <li>Result interpreting &amp; coding, recording of cases</li> <li>Protecting the patient &amp; self while doing blood test, Do's and Don'ts while conducting RDT &amp; blood Smear</li> </ul>	Interactive presentation, demonstration, Hand Practice for RDT and Slide preparation Video	
11:30- 11:45am	Tea			
11:45- 12:30pm	45 Minutes	Interpretation of RDT and slide quality	discussion,	
12:30 pm- 01:30 pm	60 minutes	Treatment guidelines revision by participants as per RDT findings (Question and answer)	Discussion	

01:30pm- 02:15pm	Lunch		
02. 15 PM – 02.30 PM	15 minutes	Group Activity	
02:15 pm to 03:15pm	60 Min	ACD, PCD and Hostel survey Forms	Discussion
03:15 pm 03:30 pm		Tea	
03:30 pm- 04:00 pm	30 minutes	Introduction to IVM, minor engineering, bio control and personal protective measures, Importance of inter sectoral coordination	Interactive presentation and discussion
04:00 pm-04:30 pm	30 minutes	Adult Vectors control method by using physical, Chemical & Biological methods Larva control by using chemical, biological, source reduction & minor engineering	Demonstration of adult malaria vectors Demonstration of larval stages
04.30 pm- 05.30 pm	60 minutes	Review of days activity and assignment allotment for next day	

Day 3				
	Duration	Topic	Suggested methodology	
9:00am – 9:30am	30 minutes	Revision of last day's activity	Discussion	
9:30 am to 11:30 am	120 minutes	<ul> <li>Indoor residual spray</li> <li>Method of IRS, early preparation, community participation for IRS</li> <li>Spray Technique</li> <li>Safety Measure</li> <li>Storage, Transportation &amp; Disposal</li> <li>IRS Supervision</li> <li>Community Participation &amp; Acceptance</li> </ul>	Demonstrate PPE Group activity with all participants Demonstrate of Pump, Video on IRS technique	
11:30 am- 11:45 am	Tea			
11:45 am – 12:45 pm	60 min	Mock exercise IRS Report generating Question and answer		
12:45 pm to 01: 30 pm	45 minutes	<ul> <li>Long Lasting Insecticidal Net</li> <li>Difference between ordinary net &amp; LLIN</li> <li>Storage, Transportation &amp; Disposal</li> <li>Safety Measure</li> <li>Community Participation &amp; Acceptance</li> </ul>	Interactive presentation, discussion, demonstration & participation	

		Advance information		
01:30pm-	Lunch			
2:15pm		Editori		
	:	Section 6: Behaviour Change Communicati	ion	
02.15 pm to	15	Group activity		
02.30 pm	minutes	Group activity		
02.30 pm to	45	Behaviour Change	Interactive presentation and	
.3.15 pm	minutes	Communication ; Method and	Group activity with all	
	iiiiidees	importance	participants	
03.15 pm to				
03.30 pm	Tea			
3:30 pm to	120	Behaviour Change		
5:30 pm	minutes	Communication		
5.30 pm to	15	Review of days activity and assignment		
5.45 pm	minutes	for next day		

Day 4				
	Duration	Topic	Methodology	
9:00am – 9:30am	30 minutes	Revision of last day's activity	Discussion	
9.30 am to 9.45 am	15 minutes	Post Test		
9:45 am- 10:30 am	45 min	Active Surveillance/ fever case detection (fever surveillance Form No-9, 13)	Demonstration & participation	
10:30am- 11:00am	30min	Passive fever surveillance (fever surveillance Form No-10, 11)	Demonstration & participation	
11:00- 11:15am	Теа			
11:15am- 11:45am	30min	Mass Screening and reporting Form no- 12	Demonstration & participation	
11:45 am- 12:30 pm	45min	IRS Checklist filling report generating Form no-4 A B, 6, 7, 8	Demonstration & participation	
12:30pm- 01:30pm	60 min	LLIN supervision		
01:30pm- 02:15pm		Lunch		
3:15 pm- 4:15pm	60 min	Feed back		
4:15 pm- 5:15pm	60 min	Closing		

Day 5					
	Duration Topic Methodology				
Section 7: Ethics and Personality Development					
10:00am – 10:30am	30 min	Introduction	Discussion		

10:30 am –	45 min	Building blocks of ethics and good work	Interactive presentation
11:15 am	_		
11:15 am –	45 min	Sharing of experiences by participants	Interactive discussion
12:00 pm	45 111111	Sharing of experiences by participants	interactive discussion
12:00 pm –	90 min	Group activity – team building exercises	Domonstration & participation
1:30 pm	90 111111	Group activity = team building exercises	Demonstration & participation
1:30 pm – 2:30	Lunch		
pm			
2:30 pm-	45 min	Foodback on group activity	Interactive discussion
3:15 pm	45 min	Feedback on group activity	Interactive discussion
3:15 pm – 4:00	45 min	Work etiquettes, responsibilities,	Interactive presentation
pm	45 min	personality development	Interactive presentation
4:00 pm – 4:30	30 min	Group activity	Domonstration & participation
pm	30 111111	Group activity	Demonstration & participation
4:30 pm –	Tea		
5:00 pm			
5:00 pm – 5:30	20 min	Foodback and Clasing remarks	Interactive discussion
pm	30 min	Feedback and Closing remarks	Interactive discussion